Dacă titlul pare interesant, vreau să îţi prezint una dintre tehnicile de succes pe care o poţi aplica în relaţia cu clienţii tăi.
Instruieşte angajaţii să prevadă nevoile clienţilor folosind citirea limbajului corpului.
Cum şi De Ce?
Multe companii din întreaga lume aleg să îşi instruiască propria echipă. Nu doresc doar să răspundă cererilor clienţilor, dar chiar mai mult, să prevadă dorinţele clienţilor din citirea feţei şi a limbajului corporal al acestora.
Pentru că procedura standard de vânzare folosită până acum nu creează o experiență de neuitat, dorinţa este de a duce calitatea serviciilor la un nivel superior prin stabilirea confortului clientului în funcţie de cerinţele şi de personalitatea acestuia.
Astfel, multe companii au început să folosească experţi în limbajul corpului, experţi care să ajute echipa să înveţe să perceapă semnele subtile care pot arăta ceea ce un client îşi doreşte înainte de a spune sau chiar în timpul unei conversaţii.
De exemplu, bărbaţii şi femeile acţionează diferit în timpul unui conflict.
Femeile preferă interacţiunea faţă în faţă, în timp ce bărbaţii reacţionează mult mai bine la o poziţie alăturată a corpului. Citirea expresiilor faciale, cum ar fi furia sau bucuria pot fi de asemenea atuuri în gestionarea cu succes a unei situaţii.
Succesul stă şi în lucruri mărunte, iar cei care relaţionează direct cu clienţii trebuie, în primă instanţă, să inspire încredere.
Odată ce învaţă de la specialişti mici trucuri, sentimentul de încredere în sine crește şi încheierea unui contract cu clientul devine doar o formalitate. Clientul trebuie să se simtă atât confortabil cât şi în siguranţă, cu alegerea făcută .
Tehnica citirii limbajului corpului poate fi folosită în aproape toate departamentele unei companii: de la biroul de recepţie, la vânzarea directă sau chiar în cadrul departamentului de securitate.
Cu cât există mai mulţi membrii ai echipei pregătiţi să perceapă microexpresiile, mişcările corpului sau pot să determine intenţia unui client sau potenţial client care se apropie de ei, cu atât forţa companiei de a vinde mai mult, de a relaţiona mai mult, de a-şi fideliza clienţii, creşte.
Mai mult chiar, în afara faptului că echipa învaţă despre clienţi şi nevoile acestora, învaţă şi despre ei înşişi. De exemplu, tehnicile de respiraţie sunt foarte folosite pentru a se auto-calma şi a nu creşte tensiunea în cazul unui conflict.
Există tehnici de detensionare a unor situaţii prin umor, prin tehnica amabilităţii, tehnica întrebărilor şi, nu în ultimul rând, tehnica confruntării directe.