Dezvoltare personala si curaj, Training and education

7 lucruri puternice pe care le putem învața de la Marilyn Monroe despre feminism

 

Ziua de 8 Martie este cunoscută în întreaga lume ca Sărbătoarea Internațională a Femeii. Luna martie este prima lună de primăvară, luna în care natura renaște și razele soarelui încep să ne încălzească inimile.

 

Această zi simbolizează emanciparea femeii, lupta femeilor pentru dobândirea unor drepturi și a egalității cu bărbații, dar și încercările de natură culturală sau religioasă, prin care acestea au trecut.

Am ales azi să vorbim de imaginea simbol a frumoasei Marilyn Monroe care prin strălucirea sa ne-a învățat multe despre feminism, chiar dacă nu a fost o feministă. Povestea ei transcende anii si trebuie văzută dintr-un unghi nou, cel al rezistenței la constrângeri, la prejudecăți și norme. Orice femeie o idolatrizează și orice bărbat o visează. Să aflăm de ce.

 

Marilyn Monroe

Iată 7 lucruri puternice pe care le putem învățăm de la Marilyn Monroe despre feminism:

1.Recunoaște puterea din tine și stăpânește-o. Marilyn spunea: „Imediat ce mi-am permis o rochie de seară, am cumpărat-o pe cea mai țipătoare pe care am găsit-o. Era o rochie roșie decoltată, iar sosirea mea în aceasta înfuria de obicei jumătate din femeile prezente. Îmi părea rău să fac asta, dar aveam mult drum de parcurs și aveam nevoie de o mulțime de publicitate pentru a ajunge acolo.” Punând accentul pe puterea ei feminină și sexuală, a căutat mereu în mod ambițios o cale de scăpare din orice tip de constrângere.

 

2. Crează-ți propriul personaj de viață. Marilyn a creat personajul zeiței electrizante. Privirea ei era rezultatul unui calcul meticulos. Ea și-a capitalizat figura de clepsidră, insistând ca adesea să fie cusută direct în rochii. Ea și-a orchestrat întreaga imagine, de la machiaj, garderoba până la mers. Multe alte personaje puternice și creative care își crează propria imagine, cum sunt Madonna și Lady Gaga, o salută cu respect pe Marilyn. Deși Marilyn nu a fost niciodată luată la fel de serios cum și-ar fi dorit, va rămâne o vedetă plină de strălucire.

 

3. Nu-ți fie teamă să vorbești. Ea a dezvăluit în mod public abuzul sexual la care a fost supusă în copilărie și în timpul maturității – o mărturisire șocantă, mai ales în acea perioadă. A fost un act curajos, feminist. Nu s-a ascuns într-o epocă în care societatea susținea idea că abuzurile se întâmplă rareori și, dacă se întâmplau, victima era învinovățită.

 

4. Fii un lider. Mulți nu știu că Marilyn Monroe a fost a doua femeie care a condus propria companie de producție. Mary Pickford a fost prima.

 

5. Militează pentru drepturi egale. Când Ella Fitzgerald nu putea cânta la clubul de noapte Hollywood Mocambo pentru că era de culoare, Marilyn l-a sunat pe proprietar și a promis să stea la o masă în primul rând în serile când Ella avea spectacol. Ideea a funcționat și a generat multă publicitate. Ca urmare a intervențiilor lui Marilyn și a performanțelor muzicale de excepție, Ella a povestit că nu a mai fost nevoită să cânte niciodată în vreun club mic de jazz.

 

6. Continuă-ți educația. Marilyn nu era o blondă proastă. A urmat cursuri de literatură la UCLA. Biblioteca sa cu sute de volume de cea mai bună calitate, jurnalul și poeziile ei demonstrează pasiunea sa pentru operele lui Walt Whitman, Samuel Beckett și James Joyce. Eroul ei era Abraham Lincoln. A cumpărat biografia lui Carl Sandburg despre Lincoln și a păstrat fotografia lui Lincoln lângă patul ei.

 

7. Transformă-te într-o persoană de referință sau un lider. Numeroase vedete au adoptat, la un moment dat, strălucirea imaginii sale, chiar și după cincizeci de ani. Dacă vorbim de branding, iată câteva exemple ce ne dau de gândit: 70% dintre fanii săi pe Facebook sunt sub vârsta de 24 de ani; actrițele tinere sunt încă influențate de ea; Mariah Carey a cumpărat pianul alb al lui Marilyn pentru suma de 662 500 de dolari. Katy Perry, Rihanna și Eva Longoria rămân, de asemenea, fani înrăiți.

 

 

Da, este adevărat că Marlyn a fost și un suflet chinuit, dar să nu uităm forța sa, cum a trecut de la un copil adoptat la o legendă. A încercat mereu să evolueze, iar acțiunile ei vorbesc permanent despre egalitate și umanitate. Tot Marilyn Monroe este cea care a spus: „O fată înțeleaptă își cunoaște limitele, o fată deșteaptă știe că nu are niciuna.”

1 gând despre „7 lucruri puternice pe care le putem învața de la Marilyn Monroe despre feminism”

Spune-ne ce părere ai

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.